Roman bread with cheese

I had a Roman breakfast with my students this morning, and the Roman bread and cheese we made were so delicious that a lot of them asked for the recipe. I told them I’d put it on my blog and for those of you who don’t speak German and would like to try it, I’ve included it in English – and yes, dear 8c, it’s there in German too. ;)

Sorry; this pic’s an old one. Just thought I couldn’t make another post without art.

This is Titus Flavius Albinus who’s probably just eaten a good helping of bread with moretum. He’s from a comic that wasn’t to be; I started drawing it six years ago, but then along came my daughter and I had to call it off.

Scroll down for English version of the recipes. :)

Römisches Brot

Zutaten für zwei Laibe:

750 g Mehl Typ 1050 (dunkles Weizenmehl)

500 ml handwarmes Wasser

1 TL Salz oder 2 Esslöffel Garum

1 TL Honig

20 g Hefe (oder Hefeteig Garant von Dr Oetker)

1 Esslöffel Fenchel, 1 Teelöffel Bohnenkraut, 4-5 zerriebene Lorbeerblätter, 1 Esslöffel Oregano, 1 Esslöffel Koriander (möglichst frisch gehackt), etwas Nelkenpulver

Etwa 10 weitere Lorbeerblätter (ganz)

Mehl und Hefe mischen. Dann mit den restlichen Zutaten zu einem möglichst weichen Teig kneten; dabei das Wasser allmählich zugeben. Eine Stunde zugedeckt gehen lassen (mit Hefeteig Garant: 15 Minuten). Danach zwei runde Laibe formen und auf ein Backblech legen, das vorher mit Lorbeerblättern ausgelegt wurde; nochmals gehen lassen und dabei den Backofen vorheizen. Schließlich bei 220 °C 40-45 Minuten backen. Nach 10-15 Minuten Backzeit das Brot mit einem Messer sternförmig 3-4 Zentimeter tief einschneiden, so dass man das fertige Brot später in 8 gleiche Teile brechen kann.

 

Moretum (Kräuterkäse)

Zutaten:

300 gr körniger Hüttenkäse

200 gr Schafskäse

1 Esslöffel Olivenöl

1 Teelöffel Weißweinessig und/oder Zitronensaft

Knoblauchzehen: eine (gemäßigt) bis 6 (à la Cato d. Ä.) oder optional

1 gehackte Zwiebel (bei Großveranstaltungen sollte auf Knoblauch verzichtet werden)

Kräuter (möglichst frisch gehackt): 1 Esslöffel Basilikum, 1 Esslöffel Thymian, 1 Teelöffel Liebstöckel, 1 Esslöffel Oregano, dazu Minze, Sellerie und/oder  Lauch

Pfeffer

1 Esslöffel Garum (oder ein Teelöffel Salz)

1 Esslöffel Honig

Alle Zutaten zusammenmischen und entweder wie Frischkäse in einer Schüssel anrichten und mit etwas Olivenöl übergießen, oder nach altrömischer Art Kugeln daraus formen. Moretum eignet sich wunderbar als herzhafter Brotaufstrich.

 

Roman bread

750 gr flour (dark)

500 ml luke-warm water

1 tsp salt (or two tsp garum)

1 tsp honey

20 g yeast

herbs (if possible, freshly cut): fennel, savory, laurel leaves, oregano, coriander, ground cloves

10 more laurel leaves (dried)

Combine flour and yeast in a bowl. Then add the other ingredients and knead to a dough by gradually adding the water. Allow dough to rise according to the instructions of whatever yeast you were using. Form two round loaves and put on a baking tray with the whole laurel leaves under the loaves. Bake for 40-45 minutes at 220°C. After 10-15 minutes, cut into the loaves four times in the shape of a star, so that the finished bread can be broken into eight pieces.

Moretum (Roman cheese)

300 gr cottage cheese

200 gr sheep’s cheese

1 onion

garlic: one clove (the friendly variety), 6 cloves (à la Cato the Elder), or none (very friendly)

2 tsp olive oil

1 tsp white vinegar

1 tsp lemon juice

1 tsp salt (or two tsp garum)

2 tsp honey

pepper

herbs (if possible, freshly cut): basil, thyme, lovage, oregano, mint, celery

Combine all ingredients (cut up onions and garlic) and either serve in a bowl or form little balls and pour olive oil over it. Tastes great with every sort of bread.

4 thoughts on “Roman bread with cheese

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